Vecka 2 (19/1-25/1)

Vid vecka 2 simmar spermierna upp i äggledaren för att möta det ägg som lossnat från äggstocken. Ägget blir alltså befruktat innan det når livmodern. I livmodern simmar sedan ägget runt ett tag innan det fäster i livmoderslemhinnan.

Har samlag ägt rum några dagar innan ägglossning kan det ändå bli en befruktning eftersom spermierna kan överleva flera dagar i äggledaren i väntan på en ägglossning.

Vecka 3 (26/1-1/2)

Ägget är befruktat. Den här veckan kommer det att fastna i livmodern. Flimmerhår hjälper det befruktade ägget att glida från äggledaren ner till livmodern. Efter tre till fyra dagar når det fram. Så fort ägget är befruktat börjar cellerna att dela på sig och växa.

De första dagarna får ägget sin näring från något som kallas gulesäcken.

Sex till åtta dagar efter befruktningen brukar ägget fastna inne i livmodern.

Graviditeten räknas från den senaste mensens första dag, alltså ungefär två veckor före befruktningen.

Det är ovanligt att du som är gravid känner av graviditeten så här tidigt. Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron.

Vecka 4 (2/2-8/2)

Cellerna i embryot fortsätter att dela sig. De bildar två grupper. Den ena gruppen ska utvecklas till själva fostret. Den andra gruppen ska utvecklas till moderkakan.

Mellan de två grupperna av celler finns det något som kallas häftstjälken. Det kommer senare att bli navelsträngen.

Du som har en menscykel på 28 dagar hade fått mens nu, om du inte vore gravid. Förutom att det inte kommer någon mens kan du som är gravid få andra symtom. Det är till exempel vanligt att må illa.

När du är gravid förändras kroppen. Du kan märka av förändringarna på olika sätt. Det är vanligt att du får besvär som trötthet, en ökad mängd flytningar och ömma bröst.