Vecka 34 (30/8-5/9)

Nu väger fostret ungefär 2,3 kilo och är cirka 46 centimeter långt.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Inne i magen finns det många ljud. Barnet lyssnar till hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Efter förlossningen vill barnet fortsätta vara nära och lyssna till kroppsljud. Just nu är alla barns ögon blåa. Pigmenteringsprocessen i iris är inte klar förrän ögonen har utsatts för ljus i flera veckor efter födseln.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Det kan också komma mer flytningar än vanligt. Det kan vara svårt att skilja på vanliga flytningar och sipprande fostervatten i slutet av graviditeten. Kontakta en barnmorska om du är osäker.

Livmodern tränar för förlossningen. Du som är gravid kan känna förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känns inte alls, men om du lägger handen utanpå magen kan det kännas att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd.

Nu när det bara är några veckor kvar är det bra om du lär dig känna igen tecknen på att barnet är på väg att komma ut. De vanligaste symptomen är regelbundna sammandragningar som sker med allt kortare mellanrum, smärta i nederdelen av ryggen i kombination med smärta som liknar menssmärta, att vattnet går (hinnorna runt fostervattnet spräcks) eller en slemmig blodfärgad flytning som är ett tecken på att livmoderhalsen har börjat vidgas. Tecken på att förlossningen är på gång kan börja veckor innan den faktiska förlossningen. Om du upptäcker några av dessa bör du kontakta sjukvården omedelbart.

Gör klart förlossningsplanen.

Mage vecka 34

Vecka 35 (6/9-12/9)

Fostret väger ungefär 2,4 kg och har blivit knappt 47 centimeter långt. De flesta ligger nu med huvudet neråt. Fostret sväljer fostervatten, kissar och därmed tränas matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och slätare. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta. Huden är istället täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Huden kan se vit och kletig ut av allt fett om barnet skulle födas nu. Barnets benmärg har nu börjat producera egna röda blodkroppar

Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Kanske får du tilltagande besvär med halsbränna och andra gravidkrämpor och magen känns full. Försök äta fler, mindre måltider. Undvik kaffe, fet mat och starka kryddor. En del gravida kan få ont över revbenen. Det kan bero på att livmodern är så stor att den når dit upp. Det kan kännas bra att sträcka på sig.

Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Det kan göra så att du får ont i ryggen. Barnet trycker på överallt. Det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova.

Mage vecka 35

Vecka 36 (13/9-19/9)

Fostret börjar nu förbereda sig på att födas. Det tränar andning när det är vaket men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut rörelserna på samma sätt. I stället för puffar gör fostret mer svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag. Den här veckan väger det runt 2,6 kg. Tidigare har mängden fostervatten ökat men från och med nu ökar inte mängden. Tvärt om kan det istället minska lite. Nu står magen som högst, nästan hela vägen upp till bröstbenet. För en del kvinnor kan det kännas som att lungorna inte längre får plats men det blir inte värre utan vänder snart och då blir det lite lättare att andas igen. För en del blivande mödrar så kan vara svårt att sova ordentligt så passa på att vila under dagarna om möjligt. Det börjar bli dags att ha en förlossningsväska redo och färdigpackad.

Livmodern fortsätter med sin ”träning” i form av förvärkar som gör att magen plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Barnet märker av dina förvärkar men verkar inte uppleva dem som obehagliga.

Mage vecka 36