Vecka 11 (22/3-28/3)

Fostret har blivit ungefär fyra centimeter långt. Det har armar och ben och väger runt åtta gram. Nu börjar könsorganet få sin form. Ögonen har täckts av tunna ögonlock. Fostrets lungor har kommit en bit i sin utveckling. De är nu fyllda av fostervatten.

Fram till nu har tarmarna legat i navelsträngen. Nu börjar de dra sig in i fostrets mage, där det finns plats för dem. Där växer också levern, bukspottkörteln och andra organ till.

Graviditeten syns oftast inte så här tidigt men den brukar kännas mycket tydligt. Du som är gravid börjar få mer blod i kroppen. Det är vanligt att känna sig trött.

Mage vecka 11

Vecka 12 (29/3-4/4)

Moderkakan och navelsträngen ger nu näring och syre till fostret. Fostret är ungefär fem centimeter långt och väger knappt 15 gram.

Fostret har tunn, genomskinlig hud. På fingertopparna börjar det unika fingeravtrycket att bildas. Överläppen får sin amorbåge och fingernaglarna blir tydligare.

Nu kan fostret röra både armar och ben.  Ansiktsdragen har börjat komma fram. Grunden till alla organ och funktioner finns på plats, men det är ännu långt kvar tills utvecklingen är färdig.

Mage vecka 12

Vecka 13 (5/4-11/4)

Fostret har fått lite mer vatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat. Det är ungefär sex centimeter långt och väger cirka 60 gram. Ögonen sitter fortfarande brett isär och öronen sitter långt ner.

Skelettet har hittills varit mjukt, men håller på att hårdna.

Under tiden i magen har fostret en särskilt anpassad blodcirkulation. Hjärtat pumpar runt blodet, men det passerar inte lungorna på samma sätt som efter födseln. Eftersom fostret inte behöver använda lungorna ännu tar blodet en genväg genom hjärtat. Därför finns ett hål mellan hjärtats två förmak. När barnet föds och tar sitt första andetag sluts hålet.

Livmodern växer i en jämn takt. Du som är gravid kan ha svårt att komma i dina vanliga kläder.

Risken för missfall minskar betydligt nu.

Mage vecka 13