Vecka 20 (24/5-30/5)

Halva graviditeten har gått. Så här långt har alla foster växt ungefär lika mycket varje vecka. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.

Fostret väger ungefär 350 gram. Det är ungefär 24 centimeter långt. Det kanske har fått ögonfransar och lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter födseln.

Fostret har fått känsel och kan känna smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Många gravida kan nu känna att fostret rör sig i magen. Rörelserna kan kännas som fladder eller svepningar. För andra dröjer det ytterligare innan de känner rörelser.

Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från person till person. Det går inte att jämföra magen på gravida som är i samma vecka.

Från och med nu växer magen mer regelbundet.

Mage vecka 20

Vecka 21 (31/5-6/6)

Nu har alla organ bildats, men det kommer att ta många veckor innan de mognat och börjar fungera. Fostret har blivit ungefär 26 centimeter långt. Det har ökat i vikt till omkring 400 gram. Det kan höra och reagerar på både ljud och ljus.

Fostret har det lugnt och bra i livmodern. Det behöver inte göra av med mycket energi. Det är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva själv utanför magen. Man har dock i ytterst sällsynta fall lyckats rädda barn födda i vecka 21 men det är inte friktionsfritt och de drabbas oftast av någon form av handikapp.

Många gravida upplever att en behaglig tid börjar. Humöret brukar vara mer stabilt. Gravidmagen syns ofta väl, men är inte alltför stor och tung. Viktuppgången är olika för olika personer.

Mage vecka 21

Vecka 22 (7/6-13/6)

Fostret blundar hela tiden, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter. Fostret börjar bli känsligt för beröring. Knuffar du på det kommer det att flytta på sig. Dessutom kan fostret börja se skillnad på ljus och mörker. Naglarna och lungblåsorna har också växt ut.

Under en graviditet kan det vara lättare att få hål i tänderna. Du kan märka att tandköttet lättare blir inflammerat då hormonerna påverkar det. Det är därför viktigt att vara noga med tandborstningen. Vid en graviditet blir också kroppens leder rörligare. Man kan då få ont i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låren och över blygdbenet. En del blivande mödrar kan nu också börja känna av foglossning.

Mage vecka 22