Vecka 37 (20/9-26/9)

Nu väger fostret ungefär 3 kg och är cirka 48 centimeter långt men det skiljer sig mycket mellan olika foster.

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Barnmorskan brukar säga att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån med nackdelen att det istället trycker på urinblåsan vilket medför att du kan komma att behöva kissa oftare.

Inne i magen fortsätter barnet att öva upp sin matsmältning genom att svälja fostervatten, kissa ut det och så vidare. På samma sätt tränar den lungorna genom att andas in fostervattnet och trycka ut det igen.

Packa väskan! Endast fem procent av alla barn föds på det beräknade förlossningsdatumet så det är bra att ha en packad väska redo för den händelse att barnet kommer ut tidigt. Ta bara med dig det nödvändigaste: id-handling och information om blodgrupp, ett bekvämt nattlinne eller nattskjorta, halkfria tofflor eller strumpor, en välsittande amningsbehå, toalettsaker och kläder till dig själv och bebisen inför hemfärden.

Vecka 38 (27/9-3/10)

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget. Det betyder att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kg. Det är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt.

Förlossningen är påfrestande även för barnet men det är väl förberett och har till exempel lagrat extra näring. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen. Då känns det lättare att andas och äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten.

Det som skiljer förvärkar från sammandragningar som signalerar förlossning är att de senare oftare gör ont. Först blir magen spänd och hård, precis som vid förvärkarna, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Den sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Livmodertappen börjar nu att mjukna och förlossningen närmar sig. Det är dags att fundera på vilken ställning du vill ha under förlossningen. Oavsett om du står på alla fyra eller sitter i en gungstol har du nytta av att öva på olika ställningar nu.

Mage vecka 38

Vecka 39 (4/10-10/10)

Fostret väger cirka 3,2 kg och är ungefär 50 cm långt. Det är redo att födas. Fostret har fått näring och antikroppar via moderkakan. Det kommer hjälpa till att skydda barnet den första tiden efter förlossningen. Bebisen kommer att utsöndra mer stresshormon under förlossningen än någon annan gång i livet. När bebisen väl har kommit ut hjälper hormonerna till att ta hand om kroppssystemen utan moderkakans hjälp. Dessa förändringar kräver stor ansträngning och energi, men barnet är redo.

Fostrets hjärna utvecklas hela tiden. Hjärnan kommer dock inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tåspetsen.

I början av graviditeten är livmodertappen riktad bakåt. Nu börjar livmodertappen att riktas mer framåt. Den drar också ihop sig och blir kortare. Den gör sig redo för förlossningen.

Många gravida känner sig tunga och trötta. En del har kraftiga förvärkar. Om sammandragningarna är oregelbundna och upphör när du byter ställning eller går omkring är de förmodligen bara förvärkar. Förvärkar kan emellertid bli till riktiga värkar på bara några minuter. Ta noggrant tid på värkarna. När de är regelbundna och sker med fem minuters mellanrum under minst en timme, eller om vattnet går, bör du kontakta förlossningen.

Det är bra att sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Det gäller även dig som är blivande medförälder.

Mage vecka 39