Vecka 36 (13/9-19/9)

Fostret börjar nu förbereda sig på att födas. Det tränar andning när det är vaket men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut rörelserna på samma sätt. I stället för puffar gör fostret mer svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag. Den här veckan väger det runt 2,6 kg. Tidigare har mängden fostervatten ökat men från och med nu ökar inte mängden. Tvärt om kan det istället minska lite. Nu står magen som högst, nästan hela vägen upp till bröstbenet. För en del kvinnor kan det kännas som att lungorna inte längre får plats men det blir inte värre utan vänder snart och då blir det lite lättare att andas igen. För en del blivande mödrar så kan vara svårt att sova ordentligt så passa på att vila under dagarna om möjligt. Det börjar bli dags att ha en förlossningsväska redo och färdigpackad.

Livmodern fortsätter med sin ”träning” i form av förvärkar som gör att magen plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Barnet märker av dina förvärkar men verkar inte uppleva dem som obehagliga.

Mage vecka 36

Vecka 37 (20/9-26/9)

Nu väger fostret ungefär 3 kg och är cirka 48 centimeter långt men det skiljer sig mycket mellan olika foster.

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Barnmorskan brukar säga att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån med nackdelen att det istället trycker på urinblåsan vilket medför att du kan komma att behöva kissa oftare.

Inne i magen fortsätter barnet att öva upp sin matsmältning genom att svälja fostervatten, kissa ut det och så vidare. På samma sätt tränar den lungorna genom att andas in fostervattnet och trycka ut det igen.

Packa väskan! Endast fem procent av alla barn föds på det beräknade förlossningsdatumet så det är bra att ha en packad väska redo för den händelse att barnet kommer ut tidigt. Ta bara med dig det nödvändigaste: id-handling och information om blodgrupp, ett bekvämt nattlinne eller nattskjorta, halkfria tofflor eller strumpor, en välsittande amningsbehå, toalettsaker och kläder till dig själv och bebisen inför hemfärden.

Vecka 38 (27/9-3/10)

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget. Det betyder att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kg. Det är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt.

Förlossningen är påfrestande även för barnet men det är väl förberett och har till exempel lagrat extra näring. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen. Då känns det lättare att andas och äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten.

Det som skiljer förvärkar från sammandragningar som signalerar förlossning är att de senare oftare gör ont. Först blir magen spänd och hård, precis som vid förvärkarna, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Den sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Livmodertappen börjar nu att mjukna och förlossningen närmar sig. Det är dags att fundera på vilken ställning du vill ha under förlossningen. Oavsett om du står på alla fyra eller sitter i en gungstol har du nytta av att öva på olika ställningar nu.

Mage vecka 38