FÖRRA INLÄGGET      NÄSTA INLÄGG

Vi är väl medvetna om att det kan tyckas vara lite galet att inleda en renovering av ett kök när man är i vecka 38 men vi kände båda två att nöjet och nyttan av ett snyggare kök överskuggade risken att inte bli klara i tid så vi satte igång på lördagsmorgonen. Tanken var till en början att bara uppgradera köket till version 1.5 men vi upptäckte snabbt att det inte skulle bli bra utan att det nog vore klokare att ta ett större grepp om det hela.

Detta foto togs alldeles innan vi började arbetet

Det första vi gjorde var att försöka flytta en märklig liten sladdhärva som exponerades när vi flyttade kylskåpet en gång i tiden. Vi tänke bara böja den lite åt sidan men så fort den kom i kontakt med diskbänken så blev det kortslutning och både huvudsäkringen och jordfelsbrytaren löste ut så det känns lite sisådär att vi tydligen levt i 10 månader med en kabel som varit uppenbart farlig att beröra belägen alldeles intill en jordad diskbänk. Jag passade därför på att demontera kabeln helt och förpassa den till en liten hög ute på balkongen där den kunde få fortsätta ruttna i fred.

Sanna hade hittat två burkar med olika grå färg nere i källaren som vi bedömde skulle räcka för att täcka de ytor vi hade tänkt oss så vi spacklade över de värsta skadorna på väggarna i bilden till vänster och började måla. Tyvärr så lossnade den gamla tapeten väldigt lätt och det märktes alltför stor skillnad på texturen där vi målat på tapet, på färg och direkt på sten för att vi skulle vara nöjda.

Så vi tog beslutet att riva ner all gammal tapet, tvätta väggarna, spackla skadorna, lägga latexfog i skarvarna och bredspackla alla obearbetade ytor för att få en trivsam yta att måla på.

Lördag kväll

Vårt vänstra överskåp har alltid varit en källa till oro för oss då det suttit fast med spik i väggen och har lossnat med åren. Därför har vi sedan inflyttningen bara haft lätta tupperwareburkar och liknande i det. Vi kände att vi inte ville ha det så längre så efter några mindre ryck så stod skåpet på golvet och vi kunde förbereda väggen för att skåpet istället skulle borras, pluggas och skruvas upp. Så som man SKA göra.

Söndag dag

På söndagen fortsatte projektet och det var dags att måla två av väggarna. Då vi hade hittat två olika gråa färger i källaren så valde vi att köra med olika nyanser på väggarna istället för att blanda ihop allt och köra samma. Då vi som alltid delar upp arbetet enligt principen att den som är bäst på nåt också är den som ska utföra det så skötte Sanna det mesta av målandet och designen och jag stod huvudsakligen för spacklandet, borrandet, elen och snickerierna men det är på intet sätt vattentäta skott mellan oss utan vi byter uppgifter ibland samt hjälper till när det behövs. Det enda jag vägrar släppa in Sanna på är el och sladdar. Där känner jag att jag vill ha ensamrätt av säkerhetsskäl. Jag må förvisso inte vara utbildad elektriker men jag har god grundkännedom om hur man bör göra och kanske än viktigare: Jag vet vad man absolut INTE bör göra.

Fördelen med att vara son till en elektriker antar jag.

Under ett par dagar så var det INTE kul att använda köket

Då våra idéer innebar att än mer vägg blev exponerad så insåg vi ganska snabbt att den ljusgråa färgen inte skulle räcka så därför tog Sanna återstoden av den mörkgråa färgen och blandade ut den med vit takfärg för att få en nyans som matchade den förra och även om det inte blev exakt samma nyans så blev den tillräckligt lik för att ingen ska reagera.

Avlastningspelare för fläkten i väntan på skafferiet

Varefter arbetet fortskred så kom vi på nya saker att göra. Dels så ville vi dra om all el eftersom den befintliga dels såg för jävlig ut, dels var gammal och dels troligen var farlig. Sen kom vi på att vi ville flytta skafferiet till en plats intill spisen istället för som avdelare av rummet vilket involverade nedtagande av ett väggskåp och därmed även att fästa spisfläkten i det nya skafferiet istället.

Vi ville även flytta mikron till en egen hylla ovanför diskmaskinen istället för att ha den uppepå kylen som tidigare. Det sista vi kom på var att bygga om vår Prepp till att stå uppepå riktiga skåp istället för ovanpå två sidoställda bokhyllor. Vi kände att vi vann en hel del förvaringsplats på detta men för att åstadkomma det så var vi tvungna att först bege oss ner i förråden och lokalisera de tidigare demonterade skåpen och sätta ihop dessa igen samt skruva ner, flytta och montera fast en fönsterbräda som satt i vägen för den nya Preppen.

Färdigt på fredagen, 7 dagar efter påbörjat arbete

Andra småsaker vi gjorde var att klippa till och lägga ny golvmatta under skafferiets plats, såga till en ny hylla till skafferiet som klarade av rejäl tyngd, uppsättning av snygga krokar att hänga handdukar och förkläden på, byta ut alla vita och genomskinliga plastknoppar på skåpen till träfärgade och metall, montera småkrokar ovanför kaklet att hänga redskap på, skruva upp tavellist för kokböcker och hörnhyllor för dekorationer samt en hel del annat som vi nog har glömt men kommer uppskatta i framtiden att vi passade på att göra.

Men vi fick ihop allting till slut, på endast 7 dagar.
Och vi hann innan nån liten Myra fick för sig att komma ut.
Och det var ju målet.

Total kostnad för materialinköp: 59 kr (5 meter treledars elkabel).
Allt annat fanns redan i huset i en form eller annan.

(By the way: All musik i ovanstående video är komponerad och spelad av mig)

1 svara
  1. Bibbi
    Bibbi says:

    Jag tycker att ni varit jätteduktiga och fixat så fint i köket. Nu får ni väl ta det lite lugnare i nedräkningen. Fasen vad jag längtar tills vi kan komma ner o se hur fint ni har det. Undrar när vi 70 taggare kan åka bort igen. Kram på er !

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *