FÖRRA INLÄGGET      NÄSTA INLÄGG

Dagarna rullar på i rasande tempo och Myran utvecklas mer och mer för varje dag. Ljuden blir fler från den lilla tjejen men fortfarande mest positiva. Ibland tjoar hon för sig själv i olika tonlägen och häromdagen började hon “knarra”. 🙂 Hon uppskattar babygymmet mer och igår såg jag henne vända från rygg till sida då hon ville komma åt zebran där. Nu kan hon underhålla sig mer själv både med sina egna händer men hon kan också hålla i en gosis eller bitring ett tag och föra till munnen.

Sen ca en vecka har jag tränat Elimination Communication (EC)/babypottning med henne dagligen och hon har både bajsat och kissat på toaletten. Håller henne i grodposition mellan mina ben på toaletten och så sitter vi några minuter. Ibland kommer det, ibland inte. När det kommer så försöker jag komma ihåg att göra betingningsljud (“kss” för kiss och pruttljud för bajs) på så sätt så kan jag senare göra ljuden när vi sätter oss och då vet hon vad hon ska göra men jag ska också lära mig hennes signaler för när hon behöver göra ifrån sig så att jag kan erbjuda toalett/potta då för det är ju inte alltid hon behöver kissa eller bajsa när jag tror att hon behöver det. De som gör detta får mindre kissblöjor och minimalt med bajsblöjor, det hjälper till att tömma blåsa och tarm samt att det även går lättare att potträna senare. Idag är det vanligt att barn blir blöjfria mycket senare (3-4 år) än tidigare än i många andra länder men tygblöjor och babypottning kan hjälpa att göra barnet blöjfritt redan efter 1,5 år vilket är bra för miljön, plånboken och barnet.

Myran har ju alltid varit ett kräkbarn och som mest efter amning. Ibland har det känts som att allt hon fått i sig kommit upp igen men då hon växer som hon ska är det ingen fara utan vissa barn kräks mycket helt enkelt. Upplevde att hon kräktes mer om vi rapade henne efter amning än om hon fick ligga stilla och BVC tipsade även just om detta och att alla barn inte behöver rapas så vi har i stort sett slutat rapa henne vilket medfört att allt inte kommit upp på en gång som det kunde göra vid rapning men hon har istället småkräkts lite då och då. Härom natten hände dock något otäckt. Vid 3-tiden på natten vaknar jag av att hon kräks där hon ligger på rygg med ansiktet rakt upp och det händer ibland men denna gång märker jag att hon inte får luft och snabbt vänder jag över henne på magen för att det ska rinna ut men det kommer inte ut så mycket och hon kan ännu inte riktigt andas. Får upp henne i rättuppstående läge och hon kommer igång att småskrika lite och får då luft via munnen då näsan är helt igentäppt. Bebisar kan ju inte andas genom munnen förrän de är runt halvåret men kan få luft via munnen genom att skrika. Lyckas iaf torka bort lite slemkräk och efter en stund verkar näsan komma igång. Bär sedan runt henne en stund tills hon inser att hon kan andas som vanligt och då får hon tutte och allt är bra igen. Somnar sedan om och sover gott intill mig i sängen resten av natten. Efter detta har jag googlat lite och insett att det nog är bra att rapa efter måltid ändå eftersom många kräks just för att de ätit för mycket och då behöver överflödet kräkas ut och att det är bättre att sitta upprätt efter amning för att förhindra onödigt kräkande. Så nu har jag börjat med det de gånger hon inte somnar direkt vid bröstet.

Senaste tiden har vi varit lite bättre på att gå i säng tidigare men Myran har också haft en period då hon vaknat mer på natten. Vet inte om hon vaknar för att hon är hungrig eller om det är pga magknip då hon även varit lite mer pruttig nattetid och dessutom bajsat några nätter så jag varit tvungen att gå upp och byta blöja så på morgonen går nu Totta upp 1.5 timme före mig, matar djuren och tänder pannan innan han väcker oss om vi inte redan vaknat och så äter vi en gemensam frukost. Det är en trevlig rutin som vi nog fortsätter med.

Jag har även varit duktig och bakat bröd hela två gånger. Första gången blev det ett havre-/vete- brytbröd med morot och veckan därpå gjorde jag enkla vetefrallor med frön på. Så vi har haft nybakat bröd till lördagsfrukosten då vi brukar ha en finfrukost till melodikrysset. Tror det också får bli en rutin, fredagsbaket.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *